Perak Silver Youth
Like

Program PEAK PEKA Medium Terbaik Dedahkan Pelajar Tentang Perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0.

06/03/2018
19 Views
0 Comments
2 minutes read
Program PEAK PEKA Medium Terbaik Dedahkan Pelajar Tentang Perkembangan Revolusi Perindustrian 4.0.

KUALA KANGSAR: Pusat Kerjaya Amanjaya (PEKA) dengan kerjasama Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) hari ini telah mengadakan sebuah program dialog di Dewan Serbaguna USAS, dekat sini, dan ianya disertai sekitar 800 orang pelajar daripada pelbagai bidang pengajian.

Program ini diadakan bersempena dengan Program Eksplorasi Aliran Kerjaya (PEAK) yang dijalankan di seluruh negeri.

Dengan tajuk ‘Pembangunan Sumber Manusia ke Arah Merealisasikan Visi Perak Amanjaya’, dialog ini diterajui oleh empat panel iaitu, Naib Canselor USAS, Prof Tan Sri Dr Nordin Kardi; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Chandan, Maslin Sham Razman; Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia Negeri, Datuk Shahrul Zaman Yahya serta Ketua Pegawai Eksekutif MB Inc., Datuk Aminudin Hashim.

Antara perkara yang diutarakan dalam progam ini ialah berkenaan dengan isu sumber manusia, pembangunan modal insan serta perkembangan negara menuju ke arah revolusi perindustrian 4.0.

Isu perkembangan belia, sukan khususnya menjurus kepada e-sukan dalam negeri juga antara perkara lain yang turut dibangkitkan.

Para pelajar juga tidak melepaskan peluang dengan melontarkan pandangan dan pertanyaa kepada ahli panel yang hadir.

Shahrul Zaman yang ditemui pemberita selepas selesai program ini berkata usaha PEKA ini disambut baik beliau yang mana ianya juga boleh menjadi medium kepada para pelajar mengetahui tentang perkembangan dunia semasa khususnya yang melibatkan revolusi perindustrian 4.0 serta memberi pendedahan tentang hala tuju mereka ke alam kerjaya.

Jelasnya lagi, program ini juga akan diteruskan ke semua institusi pendidikan termasuk sekolah rendah, menengah dan kolej-kolej pengajian.

“Saya akan minta PEKA untuk meneruskan program ini. Malah bukan sekadar kita nak bantu graduan-graduan ini, pelajar sekolah juga kita mahu bantu menunjukkan mereka laluan yang betul untuk menyambung pelajaran.

“Mungkin di masa hadapan, PEKA boleh membawa pemain-pemain industri ke sini untuk program internship dan sebagainya,” katanya.

Pada perkembangan sama, beliau berkata, sehingga kini PEKA, menerusi pelbagai inisiatif mereka, telah berjaya menempatkan 52 pekerjaan seluruh negeri.

Tambahnya, inisiatif ‘Reskilling and Upskilling’ PEKA juga mendapat respons yang positif semenjak ianya dilancarkan tiga tahun lalu.

Komen & Pendapat