Uncategorized
Like

Roti Berkulat Menjadi Penyambung Hayat Rakyat Syria

22/02/2018
29 Views
0 Comments
2 minutes read
Roti Berkulat Menjadi Penyambung Hayat Rakyat Syria

Situasi dihadapi rakyat Syria di kem pelarian yang berdepan masalah kekurangan makanan.
Kekurangan makanan merupakan situasi biasa yang dihadapi pelarian di sini.

Musim sejuk yang mencengkam sejak November tahun lalu, menambah derita sedia ada.Lensa kami dapat merakam bukti yang memaparkan keperitan dilalui pelarian Syria yang terpaksa menjadikan sisa makanan sebagai kelangsungan hidup mereka.

“disini kita dapat lihat satu suasana yang menghibakan dimana pelarian Syria ini berdepan dengan kekurangan makanan. dan seperti yang kita sedia maklum, banyak cerita yang mereka mengutip makanan sampai harini kita melihat bukti yang mana mereka terpaksa mengutip baki makanan yang dibuang oleh orang ramai dan mereka keringkan di bawah cahaya matahari di tengah2 suhu yang sejuk ini untuk mereka ambil dan campurkan dalam makanan mereka. begitu susah sekali apa yang berlaku disini”- Dr.Sani Araby Allah Kahery ,ketua misi kecemasan rescue Syria

Paling terkesan merupakan kanak-kanak yang memerlukan nutrisi lengkap untuk tumbesaran mereka.

Ada antara ahli keluarga pelarian terpaksa bergilir-gilir berpuasa kerana kekurangan bantuan makanan yang dihulurkan sejak mula musim sejuk 5 bulan lalu.

Bagi menghalang keadaan ini dari berlarutan, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia, MAPIM, segera menyalurkan bantuan makanan kecemasan.

Sebagai pihak yang mengumpulkan dana, MAPIM turun padang menghulurkan bantuan di kem-kem pelarian di 12 kawasan yang terjejas teruk akibat musim sejuk.Kandungan bantuan makanan termasuk makanan dalam tin, roti, susu tepung dan lain-lain.

Sumbangan yang dihulur MAPIM ini mampu memanfaatkan lebih kurang 3000 keluarga dan mampu mengurangkan kesengsaraan mereka menghadapi musim sejuk ini.

Jelas Dr. Sani, lebih kurang 100 ribu pelarian Syria telah mendapat bantuan bekalan makanan melalui siri misi kemanusiaan yang kesembilan ini.

Dijangkakan, jumlah pelarian akan terus meningkat ekoran serangan bertali-arus rejim Bashar Al-Assad di Damsyik minggu ini.

MAPIM menyeru rakyat Malaysia untuk terus menghulurkan bantuan kepada tabung syria supaya dapat menyalurkan lebih banyak bantuan.

Bantuan kepada mangsa perang di Syria boleh disalurkan melalui akaun Maybank Islamic Rescue Syria Mapim, no akaun 5628-3463-6987 atau layari laman web www.tabungsyria.com untuk infaq online

Laporan khas terkini:

22 feb 2018
Nik Aziz Nik Mohd & Mohsinin Zainuddin

Rescue Syria Mapim
dari sempadan Turki -Syria

 

Komen & Pendapat