Isu Semasa
Like

MBI Buru Pembuang Sampah Haram

14/02/2018
51 Views
0 Comments
1 minute read
MBI Buru Pembuang Sampah Haram

IPOH – Majlis Bandar raya Ipoh (MBI) akan meneruskan tindakan tegas terhadap pembuangan sampah haram di sekitar Ipoh dalam memastikan status Ipoh sebagai bandar raya terbersih dapat dikekalkan.

Datuk Bandar, Datuk Zamri Man berkata, tanggungjawab ini bukan terletak di bawah MBI semata-mata tetapi memerlukan kerjasama dan penglibatan semua pihak termasuk memberikan maklumat berhubung isu ini.

Menurutnya, kejadian pembuangan sampah haram di Bandar Cyber misalnya boleh dijadikan contoh yang mana kerjasama antara MBI dan komuniti penting untuk mengekalkan kebersihan di satu-satu kawasan.

“Bagaimanapun tindakan mengkompaun turut diambil sebagai langkah akhir jika tindakan sebelum ini tidak diendahkan.

“MBI akan mengenakan kompaun bernilai RM250 di bawah Akta Jalan, Parit & Bangunan terhadap pembuang sampah tersebut,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambahnya, sepanjang  tahun 2017, MBI telah membersihkan 17,127 lokasi longgokan sampah haram dan mengeluarkan 2,045 kompaun bernilai RM504,400.

Selain itu katanya, MBI telah menjalankan 100 gotong-royong serta memasang 831 papan tanda ‘Dilarang Membuang Sampah’ di sekitar bandar raya Ipoh.

Zamri berkata, untuk tahun ini sahaja, sejak Januari lalu, MBI telah membersihkan 920 longgokan sampah haram bersamaan 676.02 tan dengan empat sesi gotong-royong dan memasang 36 papan tanda ‘Dilarang Membuang Sampah’.

Dalam perkembangan lain, beliau turut mengumumkan penutupan operasi Pusat Transformasi Bandar (UTC) Perak sempena sambutan Tahun Baru Cina selama dua hari bermula 16 hingga 18 Februari 2018 iaitu Jumaat hingga Ahad.

Katanya, sebarang urusan boleh dilakukan semula pada 19 Februari  2018 pada hari Isnin.-Sinar

Komen & Pendapat