Santai
Like

Lelaki Ajar Bagaimana Nak Kekalkan ‘Performance’ Komputer Atau Laptop

19/04/2017
157 Views
0 Comments
5 minutes read
Lelaki Ajar Bagaimana Nak Kekalkan ‘Performance’ Komputer Atau Laptop

Komputer peribadi (PC), mahu pun komputer riba (laptop), sudah menjadi salah satu alat elektrronik dalam melakukan kerja, mahu pun tugasan, lebih-lebih lagi buat pelajat, mahu pun mereka yang bekerja.

Buat mereka yang menggunakan PC atau ‘laptop’ secara dalam jangka masa panjang, sudah pasti akan menyebabkannya mula untuk perlahan, atau berat, yang mana ‘loading; terlalu lama.

Namun, adakah itu semua penyebab utama PC atau laptop, cepat rosak?

Menerusi perkongsian dari seorang juruteknik komputer, iaitu saudara Mohamad Taufik Jabir, terdapat beberapa aspek yang harus diberi penekanan, dalam memastikan ‘performance’ komputer sentiasa ‘tip top’.

Jom kita tengok sikit apa yang perlu dilakukan.

Beberapa hari lepas, aku ada tanya kawan-kawan Fb berkenaan perkara IT yang ingin depa tahu. Terdapat beberapa respon yang aku terima dan aku ingin ucapkan terima kasih kerana memberi respon.

Di dalam posting kali ini, aku akan jawab soalan pertama daripada saudara Khair Zawawi yang bertanya tentang tips penjagaan komputer.

TIPS PENJAGAAN KOMPUTER

Jika kau ingin tahu, sebenarnya penjagaan komputer ini tidak la susah mana. Ada beberapa perkara sahaja yang kau perlu beri perhatian terhadap komputer agar performance nya sentiasa tip top.

1. Pembersihan Habuk

Habuk ni pemusnah utama prestasi sesebuah komputer. Kalau komputer kau dah macam sarang tikus habuknya, tidak pernah servis walaupun sudah 10-15 tahun, processor kau akan mengeluarkan haba yang lebih panas daripada biasa kerana kipas cooler processor akan berputar perlahan.

Apabila itu berlaku, maka komponen seperti processor akan overheat. Apabila overheat, ianya sedikit sebanyak akan effect pada prestasi komputer.

Solusinya, Bila komputer sudah berhabuk, bersihkan segala kekotoran yang terkumpul.

2. Penggantian Thermal paste

Thermal paste ini liquid yang diletak atas processor. Tujuannya adalah untuk menyejukkan processor komputer kita. Setahu aku, sekarang ini sudah ada 2 jenis thermal paste, satu jenis liquid, dan satu lagi jenis macam getah. Aku tak ingat apa namanya.

Thermal paste ini eloknya setahun sekali kau kena tukar sebab apabila sudah kering, ianya akan mengeras dan suhu processor akan meningkat.

Kalau kau tak ada bajet nak tukar, buatlah dua tahun sekali tukar thermal paste tu. Itu sudah memadai untuk jaga suhu processor.

3. Air Flow Management (Sistem Saliran Udara)

Di dalam sebuah rumah, aliran udara atau air flow sangat penting untuk mengekalkan suhu rumah di dalam keadaan dingin. Apabila sebuah rumah tidak mempunyai air flow yang bagus, bila panas terik sahaja, sudah pasti di dalam rumah akan terasa bahang cahaya matahari. Begitulah juga dengan komputer.

Apabila suhu di dalam komputer itu panas, ianya akan memberi kesan kepada semua komponen di dalam komputer. Terutama sekali motherboard. Sebab itu, bila komputer panas, kau akan rasa sedikit lag pada komputer kau.

Untuk memastikan jangka hayat sesebuah komputer itu panjang, kita kena pandai menguruskan air flow komputer tersebut. Ada angin masuk, dan ada angin keluar. Sebab itu, kipas casing komputer dihasilkan. Tujuannya untuk membuat air flow di dalam komputer.

Guna dua kipas pun sudah memadai. Kau beli yang murah sahaja pun boleh. Janji kau buat macam aku cakap tadi, satu angin masuk, satu lagi angin keluar.

4. Susun File

Haa.. yang ni aku nak tegur sikit. Kebanyakan customer yang aku jumpa, boleh kata ramai yang letak file-file mereka ni di Desktop. Adakalanya sampai penuh dekat desktop tu sehingga tak nampak ruang kosong langsung.

Bukan tak boleh kau nak letak file dekat Desktop tu, boleh. Sikit-sikit sudah la. Yang selebihnya, simpan di My Documents atau di partition lain seperti D,E,F dan lain-lain.

Apabila kau letak semua file di Desktop, secara tak langsung, kau memberatkan komputer untuk load semua file tu ketika proses “Booting Windows.”

Aku lebih sarankan supaya file-file yang ada di transfer ke partition lain dengan tujuan tidak mengganggu Windows Partition. Walau bagaimanapun, itu hanya pendapat aku. Terpulang la kau nak ikut atau tak.

—–

Kalau kau tak rajin atau tak reti nak buat semua ni, kau hantar sahaja komputer kau di kedai komputer. Beritahu technician kedai untuk servis komputer. Nanti mereka tahu la nak buat apa.

Biasanya, bila kau hantar untuk servis komputer ni, perkara yang mereka buat adalah membersihkan habuk di dalam komputer kau, menggantikan thermal paste jika perlu dan juga buat sedikit “performance test” pada komputer. Caj yang dikenakan itu bergantung pada kedai yang kau pergi. Rasanya setiap kedai caj lain-lain harga. Jadilah pengguna bijak.

Mohamad Taufik bin Jabir,
Juruteknik Komputer Persendirian

Komen & Pendapat