Isu Semasa
Like

Undang-undang sedia ada halang polis banteras ketum – MB Perlis

28/03/2017
202 Views
0 Comments
1 minute read
Undang-undang sedia ada halang polis banteras ketum – MB Perlis

Gambar Hiasan. Sumber gambar internet (mStar.com.my)

KANGAR: Pindaan undang-undang berkaitan penagihan ketum perlu dilakukan segera dalam memantapkan penguatkuasaan memandangkan polis tidak mampu sepenuhnya menangani masalah penagihan daun itu yang kian berlarutan.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man berkata, pemerhatiannya mendapati masalah penguatkuasaan itu berlaku disebabkan undang-undang sedia ada tidak selaras dengan langkah penguatkuasaan.

“Kekangan dihadapi polis disebabkan kelemahan peruntukan undang-undang itu  sendiri yang tidak mengharamkan penanaman ketum tetapi penjualannya pula diharamkan.

“Justeru perlunya satu mekanisme seperti undang-undang (berkaitan ketum) yang selaras dengan objektif polis agar penguatkuasaan terhadap kesalahan terbabit dapat dilakukan secara optimum,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini sebagaimana dilaporkan BERNAMA.

Katanya lagi kerajaan negeri memandang serius perkara berkaitan penyalahgunaan tumbuhan itu yang menjadi semakin parah sebagaimana jenayah lain yang sering berlaku  di negeri itu termasuk kegiatan penyeludupan.

“Saya yakin anggota polis sentiasa komited menjalankan tugas mereka dalam memerangi jenayah secara habis-habisan selain berusaha sedaya-upaya cuba meletakkan kadar jenayah di negeri ini pada tahap minima,” katanya sebagaimana dilaporkan BERNAMA.

Sumber Asal: mStar.com.my

 

Komen & Pendapat